søndag 23. juni 2013

Amerikanaren

Arne Berntsen

Fra Amerika.

Dukka plutselig opp omlag kl 0530 på kaia i Risør, i det me stod på farten til Lillesand. Han var på leit etter spor fra sine norske aner.
Holingen og Elvis hjalp til så godt me kunne og ønskte Arne lykke til med leitingen, samtidig som me  prøvde å forklare Arne at me berre var på forbireise og kjente lite til slektsforholda i Risørtraktene. Men Arne var tydelegvis fornøgd med bistanden. Etter ei lang rekke med spørsmål, som me for det meste ikkje kunne svara på, takka Arne hjerteligst for hjelpen.
Han skulle ikkje bruke så lang tid på jobben i Risør, for han hadde tenkt seg vidare til Sverige kl 0600, for å feire midtsommar med venner og kjente der borte.
Arne hadde forresten lokalkunnskap om Risør. Eller nærmare bestemt den kvite flekken i fjellet rett over havna i Risør. Han kunne fortelja at den flekken stamma fra 2. Verdenskrig, og at lokalbefolkningen i Risør malte flekken for å varsle dei allierte om at Tyskarane hadde okkupert byen.

1 kommentar:

  1. Risørflekken ja, - eller rettere sagt nei.

    Risørflekken er et gammelt sjømerke fra seilskutetiden, og sies å synes 18 sjømil av land.

    Så gammel er den at det var kongen i København som i sin tid påla Riisøer, som byen het den gang, - å holde flekken hvitkalket. Og dette gjøres den dag i dag. Det oppe på flekken står det ei informasjonstavle som forteller om den. Det er ei fantastisk utsikt der oppe, både over byen, øyene og havet hvor man kan se jordkrummingen ganske tydelig.

    Så det er sant; Jorda er faktisk rund.

    God tur videre.

    Hilsen Hilberg

    SvarSlett